Uljana rotkvica

Uljana rotkvica (Raphanus sativus) je jednogodišnja biljka iz porodice krstonosnih. Poznata je kao zeleno đubrivo, krmni i medonosni usev. Raste na teškim glinovitim zemljištima. Cenjen je zbog svoje sposobnosti da brzo raste (skoro kao beli senf) i da izgradi relativno veliku masu u hladnom periodu. Od ostalih krstonosnih zelenih đubriva, ističe se po manje zahtevnim zemljištima i doslednim prinosima.

Korenov sistem biljke je toliko jak i ulazi u tlo tako duboko da može podići sve komponente neophodne za njen rast. Pri tome u velikoj meri labavi i obogaćuje gornje slojeve. Dobro podnosi kasnu setvu. Koristi se u područjima nestabilne poljoprivrede. Biljka je poznata po svojim kvalitetima labavljenja, strukturiranja, dreniranja. Upotreba uljane rotkve povećava kapacitet vazduha i vlage zemljišta i služi im kao zaštita od međusezonske erozije vetrom. Zbog toga se često rotkvica za zimu ne kosi.

Zadržava sneg, smanjujući stepen smrzavanja tla i doprinoseći akumulaciji vlage. Pored toga, kultura uspešno leči tlo. Koncentracija esencijalnih ulja u svim delovima biljke sprečava razmnožavanje zemljišnih štetočina (na primer, žičara) i razvoj gljivičnih bolesti (krasta krompira, rizoktonioza) Suzbija razne vrste nematoda, sa izuzetkom cvekle. Razlaganje biljne biomase poboljšava kvalitet života korisnih mikroorganizama u zemljištu. To dovodi do smanjenja incidencije povrtarskih i hortikulturnih kultura i, shodno tome, povećanja prinosa.