Sudanska trava

Sudanska trava (Sorghum sudanense) pripada porodici bluegrass (trava). Korenov sistem je vlaknast, snažno razvijen, prodire do dubine od 2-3 m. Stabljike su uspravne, visoke do 3 m, dobro lisne. Listovi su kopljasti, veliki, dužine do 45 cm i širine 4,0-4,5 cm Cvast je raširena metlica. Plod je opnasto zrno. Težina 1000 semena je 10-15 g Sudanska trava je biljka koja voli toplotu. Seme počinje da klija na temperaturi od 8 – 10 ° C.
 
 

Sudanska trava je jedna od najvrednijih jednogodišnjih krmnih kultura. Ima visoku otpornost na sušu i može brzo da raste nakon košenja i ispaše. U povoljnim uslovima daje 3 – 4 košenja. Prema svojim karakteristikama, sudanska trava se smatra jednim od najproduktivnijih useva krmnih žitarica uobičajenih u mnogim regionima Rusije.

Zelena masa sudanske trave sadrži 4,4% proteina, 3,0% proteina. 7,7-9,2% – šećer. U 1 kg zelene mase – 0,20 -0,22 krmne jedinice. Optimalni period za pripremu senaže i sena je faza početka cvetanja.  Sudanska trava se može koristiti u zelenom transporteru pomešana sa drugim kultivisanim žitaricama.