Sirak

Sirak je rod zeljastih biljaka obitelji Grass koja uključuje više od 30 vrsta. Rodno mjesto sirka je u ekvatorijalnoj Africi. Poznati su slučajevi širenja sirka u drevnoj Kini i Indiji. Sada se sirak aktivno uzgaja gotovo u celom svetu, uključujući i istočnu Evropu. Za zemlje ZND-a, Evropske unije i Bliskog istoka, Rusija je jedan od ključnih dobavljača zrna sirka.

Zrno sirka se uglavnom koristi za pripremu brašna i škroba, koji se dalje koriste u kuharstvu, kozmetologiji, farmaceutskoj, alkoholnoj i škrobnoj industriji. Kultura je bogata karotenom, ugljikohidratima, taninima, proteinima, kao i velikom količinom vitamina. Što se nutritivnih svojstava tiče, sirak je gotovo jednak kukuruzu, a neke su podvrste čak i superiornije.

 

Sirak je prolećna kultura koja voli toplinu i podnosi kratkotrajnu sušu i visok udio soli u tlu. Za potpuno sazrijevanje usjeva potrebno je od 120 do 130 dana, što omogućuje uzgoj sirka u južnim krajevima naše zemlje. Često se kultura sije uz mahunarke, suncokret, kukuruz.