Šafran

Šafran je poznat i kao američki ili divlji šafran. Jednogodišnja biljka boje čička koja spada u uljare i bojene kulture. Seme šafranike je gola, bela, sjajna semenka.
Širom sveta, šafranik se može naći, kako u divljini kao korov, tako i u kultivisanom, aktivno uzgajanom obliku.

Na teritoriji Rusije šafran raste na Kavkazu, u Kurskoj oblasti i na Krimu. To omogućava izvoz iz Rusije u Evropsku uniju, zemlje ZND i Bliski istok.

Industrija koristi zrno za proizvodnju prirodnih boja – to su crvena, žuta i šafran. Pored toga, šafranik je uključen u prehrambenu industriju. Jedan od pravaca je proizvodnja karamele.

Šafran za bojenje je uljarica koja se koristi u proizvodnji margarina. U medicini, šafran se koristi za stvaranje lekova sa diuretičkim, laksativnim i holeretičkim efektima.

Najvredniji proizvod od šafrana je šafranovo ulje. Ovo ulje je zasićeno linolnom kiselinom, sa oko 80% sadržaja, koju ljudsko telo ne sintetiše. U međuvremenu, linolna kiselina čini krvne sudove elastičnijim. Takođe poboljšava funkcionisanje ključnih ljudskih organa. Ulje šafrana pomaže učvršćivanje, omekšavanje i negu kože u poboljšava cirkulaciju krvi. Osim toga, ulje šafranike služi kao aktivni provodnik kozmetike u kožu.