Prolećna grahorica

Proleća grahorica (Vicia sativa) je jednogodišnja biljka porodice mahunarki. Glavni koren sa dobro razvijenim bočnim korenima. Stabljika je tanka, razgranata, ležeća, duga 80-100 cm Listovi su složeno perasti od 5-8 pari listića koji se završavaju antenama.

Cvetovi su ljubičasti, roze, ponekad beli, samooprašujući. Plod je pasulj sa više semena. Masa 1000 semena je 40-60 g. Cveta 40-60 dana nakon klijanja, zrelost rezanja je 15-20 dana kasnije, a seme sazreva posle 75-140 dana.

Klijanje semena počinje na temperaturi od 2-4°C. Prolećna grahorica je nezahtevna prema zemljištu. Cenjena je kao zeleno đubrivo, zbog rane zrelosti (jedna od najviših među mahunarkama). To omogućava njenu primenu u međuusevima (pre ozime ili posle ozimih i ranih prolećnih žitarica i povrća). Ozima grahorica uspeva da proizvede rod zelene mase za sadnju rasada paradajza, paprike i drugih useva. Vika ima visoke krmne kvalitete i koristi se za seno, zelenu stočnu hranu, žito i silažu.

1 kg suve težine sadrži 150-190 g proteina, 230-270 g vlakana i do 37 mg karotena. Vika je posejana u mešavini sa ovsom ili drugim žitaricama. U mešavini se manje lega, daje veće prinose i bolje ga jedu životinje. Na jednom hektaru grahorica akumulira 40-50 kg azota.