Ovas

Ovas je rod jednogodišnjih zeljastih biljaka, uključujući nekoliko podvrsta useva (setvene, krmne, obične). Najpopularnija vrsta je zob. Uzgaja se ne samo kao prehrambena kultura, već i kao krmna kultura. Zrno ovsa je čvrsto obavijeno kožnatim cvetnim ljuskama sa uzdužnim žlebom. Uobičajeno je da se na rod zobi odnosi oko 40 vrsta koje se uzgajaju skoro širom sveta.

 

Ova žitna kultura je u stanju da sazri u klimi sa kratkim solarnim periodom – od 75 do 120 dana. Seme ovsa je u stanju da izdrži mraz i klija na temperaturama do 2 stepena Celzijusa. Zbog toga se ovas uzgaja u skoro svim regionima Rusije, uključujući centralne i severne regione.

Žetvu ovsa žanju kombajni. Uho kulture ima velike klasove sa više cvetova prekrivenih mekim filmom, što vam omogućava da jednostavno obradite klasove i dobijete čisto zrno za proizvodnju.

 

 

Ovas je kultura bogata vitaminima, mikroelementima i aminokiselinama. Ako se u davna vremena zob koristio u narodnoj medicini, sada se koristi u industrijskim razmerama u farmaciji, kozmetologiji, pa čak i kuvanju. Zrno ovsa sadrži oko 50% skroba, oko 7% masti, oko 15% proteina (drugo mesto po sadržaju materije posle heljde). Seme ovsa sadrži esencijalne aminokiseline kao što su lizin i triptofan; guma, eterična ulja, čitav set vitamina: B1, B2, B6, K, karoten, kao i pantogene i nikotinske kiseline. Seme ovsa sadrži i kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, mangan, hrom, cink, fluor, nikl, jod, sumpor.