Leblebija

Leblebija je biljka iz porodice mahunarki, poznata i kao slanutak, ovčiji grašak, nahat i bešika. Seme slanutka je zdrav prehrambeni proizvod koji se koristi širom sveta. Humus je jedan od najpopularnijih proizvoda napravljenih od slanutka. Pored toga, leblebija je neophodan sastojak vegetarijanske i indijske kuhinje.

Domovina i glavni proizvođač slanutka je suptropska Azija. Poslednjih godina postalo je moguće kupiti nahat na veliko u Rusiji. Naša kompanija leblebiju šalje drumskim i transportnim brodovima u zemlje ZND, Evrope, Bliskog istoka i SAD, gde su prinosi ove korisne kulture minimalni.

Čovečanstvo je počelo da neguje kulturu leblebija pre nekoliko hiljada godina. Sada nauka i ishrana priznaju slanutak kao jedno od najzdravijih semenki. Na primer, pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Ovčiji grašak je prehrambeni proizvod, zbog čega je prilično teško pronaći pouzdanog dobavljača u Evropi.

U industriji se proizvodi brašno od leblebija. Bez toga je teško zamisliti restoran indijske ili druge orijentalne kuhinje. Slanutak se takođe koristi u italijanskim jelima, na primer, za pravljenje farinata tortilja. U međuvremenu, usevi ove kulture u Evropi su minimalni – možete naručiti zalihe slanutka u Rusiji uz pomoć naše kompanije.

Leblebija nije samo ukusna, već i veoma zdrava kultura. Seme sadrži veliku količinu folne kiseline i cinka. Otprilike trećina semena su proteini, drugi veći deo su ugljeni hidrati, a samo 5% su masti. Tu je i esencijalna aminokiselina lizin, vitamini B1, B6 i minerali. Nije ni čudo što nutricionisti i farmaceuti toliko cene leblebiju.