Lan

Lan je jedna od najkorisnijih poljskih biljaka, koja se godinama uzgaja u Rusiji za proizvodnju ulja, brašna, kozmetike, lekova i drugih dobara.  Glavna prednost biljke je masno seme lana.

U nekim krajevima raste divlje. U Rusiji se lan tradicionalno uzgaja u južnim regionima zemlje, ali postoje i usevi u centralnim regionima.

U industrijskim razmerama, laneno brašno i laneno ulje se proizvode od semena lana. Kozmetičke kompanije koriste lan u proizvodnji maski, krema; farmaceutski – u mastima, lekovima. Oni omogućavaju da lečite ili sprečite aterosklerozu, srčani udar, moždani udar, trombozu i druge bolesti kardiovaskularnog sistema. Laneno seme se koristi i za lečenje dijabetesa.

Seme lana se pakuje u vreće od 40 ili 50 kg, ili u velike vreće od 0,8 do 1,5 tona za utovar u kamione ili brodove. Ovaj paket je najekonomičniji, što smanjuje troškove utovara i transporta žitarica, a pogodan je i za istovar. Kao što pokazuje praksa, čak i pri transportu zrna na velike udaljenosti, ono ostaje u svom izvornom obliku bez gubitka kvaliteta.

Laneno seme je poznato po svojim blagodetima u lakoj industriji, kozmetologiji, kulinarstvu i drugim oblastima. Zrna lana se koriste za proizvodnju lekova, gde su važne dijetetske osobine proizvoda. Neophodan je u kozmetologiji – kreme, masti.  Dodaci ishrani se prave na bazi lanenog ulja. Svako malo seme je kolekcija vitamina, minerala, antioksidanata. Mala šaka lana sadrži normu vitamina A, E i B za osobu. Pored toga, proizvod ima 7 puta više kalijuma od banana. Laneno seme sadrži omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline.

Naša kompanija isporučuje lan u zemlje Zapadne, Centralne, Južne i Istočne Evrope i Skandinaviju. Na listi naših kupaca su kompanije iz severne Afrike, Egipat, Alžir, Tunis, Libija; zemlje jugoistočne Azije i  susedne zemlje: Kazahstan, Belorusija, baltičke države, Finska, Mongolija, Ukrajina, Kina i druge.

Glavni proizvođač žitarica koje prodajemo su uglavnom regioni Rusije; neki od visokokvalitetnih proizvoda se kupuju iz susednih zemalja. Time se postiže najbolji odnos cene i kvaliteta proizvoda.