Heljda

Heljda je jedna od popularnih žitarica uobičajenih u Rusiji. Zbog toga je naša zemlja dobavljač heljde za zemlje ZND, Evropsku uniju, Aziju i SAD. Naša kompanija isporučuje žitarice drumskim i teretnim brodovima.

 

U kulinarstvu se koriste prodel – iseckana zrna, nemlevena – celo zrno i zdrobljena nemlevena – smolenska krupica. U industrijskim razmerama, koristi se za proizvodnju brašna, hleba, palačinki, kolača. 

Seme heljde sadrži kalcijum, gvožđe, kalijum, fosfor, cink, jod, fluor, kobalt, molibden, dosta vitamina B1, B2, folnu kiselinu B9, E, PP i druge. Po sadržaju metionina i lizina, heljda je znatno ispred svih ostalih žitarica. Zbog male količine ugljenih hidrata, proizvodi od heljde se lako i polako apsorbuju u telo (indikator odgovara 78%). Tp je ovo zrno učinilo veoma popularnim među onima koji žele da izgube težinu. Od “heljde” kuvaju žitarice, pudinge, priloge, prave kotlete i čak je dodaju i u supe.

Kozmetologija koristi heljdu u mastima, maskama, oblogama; brašno se dodaje u lekove za čireve, ekceme i druge kožne bolesti. Brašno se takođe može koristiti u puderima za bebe.

Jestiva ili obična heljda, najčešće se koristi u kulinarstvu kao kaša ili prilog. Savremena industrija koristi zrna heljde u medicinskim preparatima i kozmetologiji. Seme se često koristi za hranjenje ptica pevačica.

Rusija zauzima jedno od vodećih mesta u svetu po obimu uzgojene heljde. Žito iz naše zemlje uspešno se izvozi u Evropu, Aziju, zemlje Bliskog istoka i SAD.