Crvena vlasulja

Crvena vlasulja, crveni vijuk (Festuca rubra) je višegodišnja rastresita žbunasta biljka zimskog tipa razvoja koja na lakim zemljištima daje puzeći rizom. Visina ove trave je obično od 20 do 70 cm. Stabljike su ravne, hrapave ili glatke, a mogu se uzdizati u osnovi. Velika gustina izdanaka i prelepi uski listovi (0,1-0,3 cm) omogućavaju stvaranje neverovatno lepog gustog travnjaka sa ujednačenim tepihom.

Ova trava se veoma brzo oporavlja nakon raznih mehaničkih oštećenja. Toleriše redovno košenje (do 40 mm) i gaženje. Uz visok nivo poljoprivredne tehnologije, životni vek ove biljke može biti i do deset godina. Crveni vlasuljak je trava otporna na mraz, koja raste i u senci i na jako osvetljenom mestu. Po pravilu, nakon setve, sadnice se pojavljuju za desetak dana. Biljka se koristi za stvaranje raznih travnjaka. Njegova glavna vrednost leži u činjenici da čak i tokom sušnog leta listovi ostaju svetlo zeleni.

Crvena vlasulja raste veoma brzo, formirajući prekrasan zeleni tepih. Ovu biljku karakteriše visoka hranljiva vrednost i svarljivost. Trava sadrži značajnu količinu minerala i proteina. Crveni vlasuljak savršeno toleriše ispašu. Aktivno raste posle zime, intenzivno se razvija i formira. Zbog navedenih svojstava, ova biljka se široko koristi u organizovanju dugotrajnih pašnjaka i travnjaka.